dinsdag 24 april 2018

Bijzondere Ondernemingsraad : 19 April’18






Op de afdeling logerij is er een alternatief voorstel gekomen n.a.v. de afbouw dagpost / PWZI, met hetzelfde resultaat als het eerste voorstel namelijk een afbouw van 4 functies.
Hoe ?

Men wilt de functie labo-dag “ stofkot ” schrappen en de taken van deze functie herverdelen over :
  • Operators ploegen ( = A – operatoren )
  • PH meterfunctie ( ph mannen )
  • Handlanger dagploeg
  • Operator PWZI
  • Laboranten
  • Externe Contractor ( = het poetsen van het labo logerij )
Een tweede functie wilt men schrappen door in de herberekening ( FTE ), rekening te houden met de intensiteit van het reinigen koeltorens dagpost op weekbasis af te toetsen aan de realiteit . Gecombineerd met een rechtzetting van een dubbel telling bij de ph meterfunctie/stofkot. Wat een reductie is van 2.11FTE .
Concreet: -1 functie van het stofkot en – 1 functie in de dagpost .
Andere veranderingen ?
De functie ph meters blijft in dagregime 7/7 maar komt in een vast ploegenregime aangezien dit planbaar werk is . Een ploegenregime ( zonder overuren ) wat wilt zeggen dat de planning zodanig moet opgemaakt worden dat je uw rustdagen tijdig neemt.
Voor de operatoren PWZI betekend deze verandering t.o.v. het vorig voorstel dat zij:
  • de samenstelling , drogen , malen & vochtbepaling vaste stoffen op zich zullen nemen .
  • Ook de afwas van het stofkot zoals schalen en potten van de posten , terugkomende potten van het labo Overpelt …..  
De tijd wat dit in beslag zou nemen bedraagt 47 min. / dag en dit 7d/w.
  • Het opvolgen van de bandfilter filter komt hierdoor te vervallen. ( het integreren in de 4 ploegen blijft in het alternatief voorstel behouden )
De functie meewerkend voorman zal extra taken bij krijgen zoals het uitvoeren en beheren van PO plannen . ( oogspoelflessen , brandblussers , trappen en ladders , …)
De extra man wanneer men een derde bandfilter dient op te starten komt te vervallen . Reden: dit valt maar af en toe meer voor.
Door het integreren van de operatoren PWZI gecombineerd met de afbouw van de extra man bij het starten van een derde bandfilter bouwt men 1.83 FTE af . Waardoor de afbouw reductie logerij in totaal op 4 functie komt .
Roosterij :
Op de vraag van de arbeiders dat de investeringen niet minder maar soms zelfs meer werk met zich meebrengt antwoord het afdelingshoofd met voorbeelden die wel geleid hebben tot positieve ervaringen.
  • Een grotendeels vernieuwde vloer met optimaal effect op de werveling
  • Een nieuwe oververhitter
  • Vernieuwing van de ketel aan de beschadigde zone rond bundel 4
  • Nieuw uitlijningsysteem van bundel 3
  • Nieuwe ingemetste inlaat van de Granilab
  • Nieuwe redler koeltrommel
  • Nieuwe redler elektrofilter
  • Nieuwe pakking droogtoren
  • ….
     
  • Als antwoord op de KHD’s zegt men dat dit een complex probleem is dat men niet had kunnen voorzien . Wat de koeltrommel betreft daarvan zegt men dat die is ontworpen voor 80 ton/h . De nieuwe koeltrommel is de grootste in zijn soort en voldoet aan alle verwachtingen.
  • Draaien met 1 Chef-operator tijdens noodgevallen : Op basis van een risico analyse waar in detail zal gekeken worden hoe men in noodsituatie dient te reageren . Deze situaties zijn ook altijd anders …. Zal men gaan bepalen of er iemand moet komen helpen of niet.
  • De antwoorden worden beantwoord door de superintendent .
  • Granulator, hoe zal deze werken als alle trechters kortgesloten zouden worden ? .De granulator zou rechtstreeks voeden op de voedingstrechter van Fluo 4 . De 16 trechters staan hier los van.
Centrale :
De planning geniet hier de voorkeur bij de directie . Dit heeft al veel problemen opgeleverd in het verleden en de directie denkt dat het zelfroosteringssysteem hierin kan  bijdragen . Op zich moet er op de Centrale niemand weg.
Vooraleer men overgaat tot het installeren van het zelfroosteringssysteem zal de firma eerst een toelichting komen geven .
Ze vraagt om te wachten met reageren tot na de toelichting van de firma en nadien te concluderen . Men herhaald dat het gaat over de planning en daarbij kan een systeem een hulpmiddel zijn .
Wie de uiteindelijke beslissing moet nemen na de schuiffase zal duidelijk worden bij de toelichting van het systeem . HR voorziet tijdens de ( eventuele ) opstart hierin ondersteuning .
Voor alle duidelijkheid : Dit is een intentie en nog geen beslissing . De beslissing zal in één latere fase vallen.
Op vraag of men met 4 man aanwezig kan zijn zegt de werkgever dat de minimum bezetting in de centrale twee personen zijn . Het is geen optimale situatie om met vier personen aanwezig te zijn . Dit kan op andere tijdstippen de planning in problemen brengen  . Voor concrete doeleinden ,opleiding is hier een voorbeeld van , zou het kunnen dat er 4 personen ingepland worden . De kernboodschap is dat de bezetting afgestemd wordt op de noodzaak en dat het systeem van zelfroostering hierbij een hulpmiddel is .
Ertsenplein :
Indien het onderzoek rond de optimalisatie lading resulteert in het bypassen van de 16 trechters , zou de “manier” van werken wijzigen . De kerntaak van het ertsenplein blijft het mixen en laden van de ovens maar dit zou dan gebeuren op een ander manier . Aangezien de 16 trechters arbeidsintensief zijn , veel onderhoud en kuiswerk vragen , zou de toekomstige manier van laden enkel beter mogen zijn. Het is een terechte opmerking en vraag maar de taken op het ertsenplein zouden niet arbeidsintensiever worden.
Zinkhallen :
  • Voor de laders is het nog niet uitgeklaard hoe de organisatie gaat zijn  ( bezetting vss ploeg)
Oplijsting waarvoor de hotspotters werkelijk ingezet werden, om te achterhalen waar de knelpunten waren die opgelost werden, maar dreigen naar boven te komen als men die man wegzet . Bijvoorbeeld : wat gaat men doen met het rijden van de kathoden in het weekend, feest-en brugdagen ? Nu werd de hotspotter gebruikt om de kathoden naar beneden te rijden wanneer het magazijn vol is . ?
  • Tijdens het weekend zijn er vrije posten in de stripping waarbij er bezetting vrij komt om het magazijn leeg te rijden.
     
    Daarnaast zouden er op sommige momenten ook shiften zijn waar men een aanwezigheid heeft die hoger is dan de minimum bezetting . Het is nooit de intentie geweest om de hotspotter in te zetten om het katodenmagzijn leeg te rijden in het weekend.
De nieuwe functie hotspotter/procesverbetering : hoe kan die hotspotten als alle bruggen bezet zijn , omdat dan de baggeraars ook in een hal zitten en de wassers en een ander hal. Er kan dan toch gewoon niet gehotspot worden ?
  • De functie van hotspotter is niet gelijk aan deze van trouble shooter die we wensen te creëren . Er is niet altijd een brug noodzakelijk om de functie uit te voeren. De aansturing van de trouble shooter zou gebeuren vanuit de dagelijkse procesmeeting en zou verder gaan dan het opsporen van wegwerken van kortsluitingen . Verder zegt men dat 1 dag à 1.5 dag / week voldoende gaat zijn om te hotspotten.
Minder hotspotten leidt toch tot problemen mee de platen met aan de ene kant dikke zink , en de andere kant dunne zink niet toenemen.
  • Dunne en geen zinkafzetting op een katode is het gevolg van een slecht contact van de anode en/of kathode . Door de kathodecontacten na de striping telkens goed in te stampen , losliggende koperplaatjes te verwijderen op de stroombaren en de anodecontacten tijdens de anodewassing goed te verzorgen voorkomen we een heterogene stroomverdeling . In de meeset gevallen ligt de verantwoordelijkheid dus niet bij de hotspotter maar eerder bij de stripper en de anodewasser.
Door het afschaffen van de hotspotter in de ploegen zal het bijbaggeren veel moeilijker verlopen . het bijbaggeren gebeurd eerder in periodes dan gespreid maar is moeilijke inplanbaar zonder de polyvalente hotspotter.
  • De bezetting in de dagdienst is erop voorzien om in de afwezigheden van baggerard te voorzien .
Klopt het dat niet alle bakken proper moeten zijn ?
  • Nee . We baggeren afwisselend in fase 1 en fase 2 zodat de wanden van de cel mee zuiver gemaakt worden.
Kan de ontgipser van Budel en auby vergeleken en toegepast worden in Balen ?
  • Nee , zowel Auby als Budel heeft een totaal andere configuratie waardoor vergelijken of kopiëren niet mogelijk is. We kunnen wel een beroep doen op de ervaring van beide sites wat betreft het toevoegen van kiemen , bubbelen  purgeren en dergelijk meer .
Hoe 9 man plannen voor teuten kuisen , ermee rekening houdend dat het soms over twee posten heen gaat , en vaak verschoven wordt .
  • De organisatie rond het teuten kuisen kan op verschillende manieren . Leidend is hier de stripping die in 2 hallen moet beëindigd zijn . Een goed personeelsplanning is wel belangrijk om de 9 noodzakelijke aanwezigen te hebben . uitzonderlijke omstandigheden kunne leiden tot uitzonderlijke beslissingen waaronder bv het tijdelijk stoppen van de anodewassing.
Op 3 mei is er een bijeenkomst met de leden van de EOR en zal het resultaat van de studie Secafi medegedeeld worden . Dit is een studie op vraag van de Europese vakbond omdat het ons recht was . na deze mededeling zullen we samenkomen met onze secretarissen om het verder verloop te bespreken waaronder onze adviesvorming .
 
Mkg,
 
De syndicale delegatie