donderdag 19 maart 2009

afspraken ivm personeelsbeleid

Personeelsbeleid.
---------------------

De directie van Nyrstar Belgium nv wenst een personeelsbeleid te voeren op basis van competentie en prestaties.
Dit beleid behelst de volgende krachtlijnen:
1. In de nieuwe arbeidsorganisatie wordt het aantal bestaande functies herleid tot een viertal (frabrikatiemedewerker, procesoperator niveau A, procesoperator B, en teamleader). Dit houdt een groepering in van taken tot verruimde functies om de dienst te laten functioneren.
2. Verbreding van de functiebeschrijvingen resulteert op het niveau van de dienst in een beperking van het aantal loongroepen.
3. Het samenbrengen van meer taken tot verbrede functies, en het in de werkelijkheid regelmatig uitvoeren van de taken, heeft een vaster loon tot gevolg. Bij inzet, op vraag van de leiding, op een functie met eeen lagere loongroep, wordt de loongroep van de hogere functie behouden.
4. Vacature.
Een structurele vacature wordt via de borden kenbaar gemaakt aan alle medewerkers van Balen en Overpelt. Bij een interne en exterrne vacature wordt de SD op voorhand geinformeerd.
De selectie bij aanwerving en promotie geschiedt aan de hand van onder meer:
-de genoten theoretische opleiding
-praktische ervaring
-het resultaat van psychotechnische testen
-de quotatie in het trainingsrooster
-praktische kwalificatie proeven
-positieve beoordeling van de prestaties zodra aanwezig
De directie weerhoudt uit de geslaagde kandidaten "de beste kandidaat".
Bij externe invulling voor een operator functie wordt degressiviteit toegepast.
Nieuwe medewerkers moeten slagen in hun respectievelijke (Vapro-) opleiding om in functie te kunnen blijven.
5. Alle medewerkers worden aangespoord om taken aan te leren van een hogere functie. Bij het verhogen van de vaardigheden door het effectief kunnen uitvoeren van extra taken van de hogere functie, wordt een extra vaste premie (progressiepremie) betaald. Deze premie is blijvend verworven.
Inspringen in hogere functie:
Volwaardige medewerkers (medewerkers die alle taken van de hogere functie kunnen uitvoeren en de respectievelijke (Vapro-) opleiding succesvol hebben afgerond, worden bij het inspringen in een hogere functie vanaf de eerste dag betaald in de hogere functie.
Voor fabricatiemedewerkers die inspringen in een operator A functie is het voldoende om de opleiding te volgen.
Medewerkers die nog niet volwaardig zijn en ononderbroken inspringen gedurende een periode van minimum 1 maand ontvangen vanaf de eerste dag het loon van de hogere functie min een degressiviteit. Bij een periode van minder dan 1 maand wordt de progressiepremie betaald. Bij promotie wordt het loon van de hoger functie volledig betaald vanaf de eerste dag.
6. Er wordt een systeem van ontwikkelingsgesprek ingevoerd voor alle arbeiders. Het document en beschrijving proces in bijlage is een basis voor verdere uitwerking. Het bedrijf zal zich hieromtrent laten adviseren. De criteria voor doorgroei van stilmannen worden gemoderniseerd.
7. Doorgroei. De doorgroei naar een hogere functie geschiedt op basis van testing en evaluatie van de prestaties zodra aanwezig.
8. Mutaties.
Bij gemis aan een oplossing op basis van vrijwilligheid geschiedt de mutatie op basis van volgende criteria: "ancienniteit, inzetbaarheid en evaluatie zodra aanwezig."
9. Regeling voor de huidige medewerkers.
-Elke huidige functie en functionaris wordt toegewezen aan 1 van de nieuwe en verruimde functies.
-Van elke medewerken wordt de bereidheid verwacht om de taken van deze verruimde functie aan te leren. De directie is bereid uitzonderingen te bespreken.
-Van elke medewerker wordt de bereidheid verwacht om opleiding te volgen. Opleiding, oa. Vapro is gericht op het verhogen van de kennis van de medewerker om taken van de verruimde functie en/of een hogere functie aan te leren. Een evaluatie van de gevolgde opleiding gebeurt om te weten of de opleiding het gewenste resultaat oplevert of zonodig herhaling wenselijk is.
De directie is bereid uitzonderingen te bespreken.
-Medewerkers die doorgroeien van operator A naar operator B en van operator B naar teamleider moeten de selectieprocedure (zie 5.4) volgen en slagen in hun respectievelijke (Vapro-) opleiding om in de hogere functie te kunnen blijven.
-Doorgroei van fabricatiemedewerker naar operator A en horizontale verschuivingen op het niveau van fabricatiemedewerker en operator A.
Na voltooing van de opleiding en het effectief kunnen uitvoeren (aantoonbaar) van de taken van de nieuwe functie wordt, indien er bij de invulling van een vacature meerdere gelijkwaardige kandidaten zijn, geselecteerd op basis van ancienniteit.
-Mutaties: bij gemis aan een oplossing op basis van vrijwilligheid geschiedt een mutatie op basis van ancienniteit en de medische geschiktheid voor de nieuwe functie.