donderdag 12 maart 2009

ontwerpakkoord voor de arbeiders van nyrstar-belgium vestiging balen en overpelt

Huidig ontwerpakkoord wordt afgesloten in het kader van de op 15/10/2008 aangekondigde herstructurering en betreft het opmaken van "nieuwe afspraken" en de uitvoering van sociale begeleidingsmaatregelen.

1. Nieuwe afspraken
De nieuwe afspraken hebben betrekking op:
-Rol en verantwoordelijkheid van de directie/leiding
-interne overlegprodecure en rol van de syndicale afvaardiging
-sanctieprocedure
-naleving van de arbeidstijden
-personeelsbeleid gebaseerd op prestaties en competenties

2. Sociale begeleidingsmaatregelen
-Vrijwillig vertrek. De premie voor vrijwillig vertrek bestaat uit de vergoeding overeenstemmend met de opzegging herstructurering verhoogd met een bruto vergoeding van € 500 per jaar ancienniteit.
-Arbeidsherverdelende maatregelen:
*Deeltijds werken wordt aangemoedigd onder de vorm van "halftijds tijdskrediet". Medewerkers plus 50 jaar die in 2009 instappen in dit regime (halftijds tijdskrediet-duobaan-werkregime van één week werken, één week thuis) krijgen boven de maandelijkse RVA-uitkering een maandelijks bedrag van € 300 bruto bijbetaald. Bij overgang van 80 naar 50% bedraagt het maandelijks bedrag € 250. Deze maandelijkse bijpassing door nyrstar geschiedt gedurende 24 maanden.
*omzetting eindejaarspremie/budgetpremie in bijkomende vrije dagen:
De medewerkers krijgen de mogelijkheid om tot 18 dagen om te zetten in bijkomende vrije dagen en dit ONGEACHT de leeftijd van de medewerker. De planning en opname van deze dagen dient afgestemd te worden met de leiding van de dienst.

-Brugpensioen CAO 17
Partijen komen overeen een aanvraag in te dienen met het oog op het verlagen van brugpensioenleeftijd (52 jaar op datum van aankondiging intentie tot herstructurering 15/10/2008)
Het inkomen brugpensioen bestaat uit CAO 17, plus een bijkomende maandelijkse aanvullende vergoeding nyrstar. Deze maandelijkse aanvullende vergoeding bedraagt 12 maal het gemiddeld uurloon berekend op het 6 maandelijks gemiddeld uurloon verhoogd met de gemiddelde werkpremie voorafgaand aan 30 november 2008.
Er is garantie dat bij overlijden voor de leeftijd van 65 jaar, de echtgenote, geregistreerde partner of erfgenamen in eerste lijn, het resterende deel van de aanvullende premie nog kunnen bekomen.
De directie is bereid om, in de mate van het mogelijke, de datum van uitdiensttreding af te stemmen op het eventueel bereiken van 38 jaar dienst.

-Ontslagen
Indien, na toepassing van de sociale begeleidingsmaatregelen op vrijwillige basis, een personeelsoverschot aanwezig blijft, zal voor deze medewerkers een regeling toegepast worden gericht op maximale wedertewerkstelling (verbrekingsvergoeding, tijdelijke aanvullende vergoeding op werkloosheid, activeringspremie, outplacement en externe opleiding).
De verbrekingsvergoeding stemt overeen met de opzeggingstermijn bepaald in artikel 4 van de sectorale regeling van 19 juli 2001.
De aanvulling op werkloosheid wordt bepaald door € 650 maal het aantal jaren ancienniteit verhoogd met de factor 1,5. De maandelijkse aanvulling wordt bepaald door bovernstaand resultaat te delen door 24.
Bij effectieve wedertewerkstelling wordt er een activeringspremie betaald. Deze bedraagt maximaal 24% van de verbrekingsvergoeding en vermindert maandelijks met 1%.

-Varia
Er worden tevens afspraken gemaakt over:
*Loonwaarborg (3+2 jaar) en loonwaarborg 25 jaar dienst.
*Het verder behoud van drie functies (zes medewerkers) in het kader van sociale tewerkstelling
*De premie 25 jaar dienst bij uitdiensttreding tijdens de periode van herstructurering
*Studievergoeding en aandelenplan nyrstar bij brugpensioen
*Prioritaire behandeling van ex-tijdelijke medewerkers bij toekomstige vacatures
*werkzekerheid
*.......