vrijdag 31 augustus 2012

Voorstel mininster van financïen Vanackere


In een open brief vraagt de socialistische vakbond ABVV vandaag minister van Financiën Steven Vanackere (CD&V) om een onderhoud, nadat hij in 'Beste Belegger' pleitte voor een veralgemeende 25% voorheffing op roerende inkomsten. Ook Groen is niet te vinden voor het voorstel. Kamerlid Stefaan Van Hecke noemt Vanackere "de Robin Hood van de superbeleggers".
"Vanackere wil gewone gezinnen meer laten betalen om de beleggingen van de rijke gezinnen geheim te houden", meent Van Hecke. "Dit is nadelig voor de middenklasse en voordelig voor de superbeleggers die geen solidariteitsbijdrage willen betalen." Momenteel zijn het enkel beleggers die hun roerende inkomsten niet willen aangeven, die 25 procent roerende voorheffing betalen. De rest van de bevolking betaalt 21 procent.

In het voorstel dat Vanackere in de Beste Belegger deed, krijgen bescheiden beleggers de mogelijkheid "om eventueel 4 procent terug te vorderen via de aangifte in de personenbelasting". Volgens Van Hecke vergeten middenklassengezinnen dit echter vaak, "omdat ze zich geen dure adviseurs kunnen veroorloven".

Betoging Elsene
Ook de socialistische vakbond ABVV ziet die veralgemeende roerende voorheffing niet zitten. De vakbond had al eerder een betoging gepland voor meer sociale rechtvaardigheid. Die vindt op 14 september plaats, voor een keer niet op de Brusselse Noord-Zuidas, maar in Elsene, "waar veel gefortuneerden en fiscale vluchtelingen uit Frankrijk wonen", aldus ABVV-voorzitter Rudy De Leeuw.

In een open brief vraagt de vakbond om een onderhoud met de minister na de betoging. "Tijdens dat onderhoud willen we het onder andere hebben over de veralgemening van de roerende voorheffing. Dat voorstel gaat in tegen alle logica. Daarnaast willen we het hebben over de relancemaatregelen. Voor ons is het heel belangrijk dat de koopkracht ondersteund wordt."